Dag van de Franse Taal op OSG De Meergronden

19-11-2015

Op donderdag 12 november was het de Dag van de Franse Taal. Deze dag is vorig jaar in het leven geroepen door de Ronde Tafel Frans om het economisch en cultureel belang van het Frans in Nederland te benadrukken. Het thema van dit jaar was “La planète francophone” en hiermee lag niet alleen de nadruk op Frankrijk, maar ook op bijna 40 andere landen in de wereld waar Frans gesproken wordt.

Frans meest gesproken taal

Mede door de demografische groei in Afrika zal het Frans rond 2050 naar verwachting één van de meest gesproken talen ter wereld zijn. Op de huidige groeimarkt biedt dit perspectieven voor ondernemers die de Franse taal beheersen. Daarnaast behoren België en ook Frankrijk zelf uiteraard al jaren tot de belangrijkste handelspartners van Nederland.

Op de Franse toer

Hoewel tegenwoordig steeds meer Franstaligen ook Engels spreken, doet men nog altijd het liefst zaken in de eigen taal. Het is daarom belangrijk dat jongeren zich bewust zijn van het profijt dat ze kunnen hebben van een gedegen kennis van de Franse taal en cultuur. Om deze reden vierden ruim 350 scholen uit het hele land ook dit jaar weer de Dag van de Franse Taal. Onder leiding van de vakgroep Frans ging ook De Meergronden afgelopen donderdag op de Franse toer!

Frans ontbijtje

Tijdens de lessen Frans deze week kwamen de francofonie en de Franse gewoonten rondom het ontbijt aan de orde. Op 12 november werd in een flink aantal klassen de dag begonnen met een heerlijk door de leerlingen zelf gemaakt Frans ontbijtje. Tijdens het eten namen de Frans uitgedoste leerlingen deel aan een spannende quiz met veel kennisvragen over Frankrijk. Een aantal docenten aardrijkskunde en geschiedenis hebben op 12-11 ook tijdens hun eigen lessen de aandacht gevestigd op Frankrijk.

Aangenaam verrast

Tijdens de pauze waande je je in de bleu blanc rouge versierde aula bijna in Frankrijk. In de kantine rook het heerlijk naar croissants en baguettes en er klonk Franse muziek. ’s Middags was er een activiteit in de aula voor alle bovenbouwleerlingen mavo, havo en vwo met als hoogtepunt een lezing van schrijver en correspondent Olivier van Beemen. Tijdens deze lezing werd het belang van het beheersen van de Franse taal nog eens benadrukt. De spreker was aangenaam verrast over de betrokkenheid en kennis van de leerlingen. De Meergronden kijkt terug op een geslaagde dag waarop op feestelijke wijze het belang van het vak Frans is benadrukt.

P.S. Wat zijn we geschrokken van het nieuws uit Parijs, precies een dag na onze feestelijke Dag van de Franse taal op school. Uiteraard zijn onze gedachten bij iedereen die- direct of indirect- door deze vreselijke gebeurtenissen is getroffen.

Maartje van Meersbergen en Anne-Marijn Oord, docenten Frans.