Praktisch leidinggeven, aan anderen én jezelf
Samen bouwen, samen doen

Samen met een bekende en ervaren workshopleider gaan we dinsdagochtend 19 maart op zoek naar de belangrijkste leiderschapslessen voor onze dagelijkse praktijk. Daarbij richten we ons niet op abstracte theorieën, maar op concreet gedrag. 
Wat zijn effectieve routines waarmee je het verschil kunt maken binnen je werk? Zowel in het leidinggeven aan anderen, als aan jezelf?

Na deze centrale start gaat de groep uiteen in actieve doe sessies.

Hieronder vind je het overzicht van de Doe sessies tijdens deze ochtend en de sprekers.
Keuze gemaakt? Geef hier jouw Doe sessie door.

Doe sessie 1: Herpositionering van ASG Academie – samen leren en ontwikkelen voor het onderwijs van morgen

- Joyce Tammer, Adviseur Leren en Ontwikkelen en Marcel van den Broek, Directeur Servicebureau a.i.
ASG Academie zal haar rol in strategisch HRM-beleid versterken en zich richten op gezamenlijk leren en ontwikkeling, afgestemd op de Almeerse context, met als doel de kwaliteitscultuur en toekomstig onderwijs te verbeteren.
Tijdens deze interactieve doe sessie presenteren we kort de herpositionering van de ASG Academie. Hierna splitsen we op in kleinere groepen om de verschillende aspecten van de Academie inhoudelijk verder uit te werken, met daarbij aandacht voor de kernfuncties. Hierbij speel je een cruciale rol in het verder concretiseren van de Academie, door actief bij te dragen aan het ontwikkelen van plannen voor de implementatie van de herpositionering. De kernfuncties van de Academie bestaan uit het aanbieden van hoogwaardige opleidingen, het bevorderen van professionele groei via coaching en workshops en het ondersteunen van onderzoek en ontwikkelingsbeleid binnen ASG en haar scholen. Specifieke thema's zoals persoonlijke ontwikkeling, de aansluiting en uitwisseling tussen primair en voortgezet onderwijs en de planning van trainingen komen aan de orde.

Joyce Tammer

 Marcel van den Broek

Doe sessie 2: Veerkrachtig ASG voor Leidinggevenden – zo gaan we graag met elkaar om bij ASG

– Kim Verkerk, Senior HR-adviseur en Arnoud Kok, Extern vertrouwenspersoon
Tijdens deze actieve doe sessie nemen we jou mee in de introductie over de integrale aanpak binnen ASG over het creëren van sociale en psychologische veiligheid en laten zien hoe deze verbonden is met de gedragscode, die in ontwikkeling is. Daarnaast geven we jou handvatten mee over het bevorderen van de dialoog over dit onderwerp met jouw collega’s.
Samen met jou gaan we concreet aan de slag met het aanscherpen van de gedragscode, zodat deze niet alleen een document is, maar een levend onderdeel wordt van onze dagelijkse praktijk.
Ons doel is om jou bewust te maken van de uitdagingen en dillema’s die je tegenkomt in het dagelijkse leiderschap. Hoe ga je om met (on)gewenste omgangsvormen? Hoe versterk je de dialoog in je team? Door deze vragen te beantwoorden en met elkaar te oefenen, zullen we samen de basis leggen voor een cultuur van openheid en respect, zoals die ook in de gedragscode wordt meegenomen.
Daarnaast maak je kennis met onze externe vertrouwenspersoon binnen ASG, Arnoud Kok, zodat je weet bij wie je terecht kunt voor ondersteuning op dit vlak.

 Kim Verkerk

Arnoud Kok

VOL - Doe sessie 3: Ontdek de kracht van ChatGPT in het onderwijs

– Deborah Nas, Professor TU Delft, Innovation expert
Zonder dat je enige voorkennis of ervaring nodig hebt, nemen we je mee op ontdekkingsreis naar de mogelijkheden en grenzen van ChatGPT in het onderwijs. Aan de hand van praktische oefeningen ervaar je de sterke en zwakke punten van ChatGPT en ontdek je hoe je deze krachtige tool kunt integreren in jouw dagelijkse werk.
Deze doe sessie is speciaal ontworpen voor onderwijsprofessionals en leidinggevenden in het PO en VO. Neem je laptop mee, laat je nieuwsgierigheid de vrije loop en sluit je aan bij onze sessie.
 Deborah Nas

Doe sessie 4: Het goede gesprek voeren

- Harriëtte Vahl, Trainer en coach bij Extra Trainers
In een tijd waarin thema's zoals 'diversiteit & inclusie' en 'duurzame inzetbaarheid & toekomstperspectief' steeds belangrijker worden, is het cruciaal voor leidinggevenden om effectief met medewerkers in gesprek te gaan. Tijdens deze interactieve doe sessie duiken we diep in de kunst van het goede gesprek. De doe sessie is opgesteld om interactie en persoonlijke inbreng te stimuleren, waarbij je direct toepasbare tips krijgt voor in de praktijk. Dit is een uitgelezen kans om de onderlinge dialoog binnen jouw team te versterken en verbeteren, met oog voor actuele maatschappelijke thema's.

Harriëtte Vahl

Doe sessie 5: Wat betekenen onze kernwaarden en fundamenten voor de medewerker?

- Monique Sinselmeijer, Senior HR-adviseur en Lavinia Jacobs-Scholte, Senior HR procesbegeleider
Tijdens deze doe sessie onderzoeken we de invloed van onze kernwaarden en fundamenten - leiderschap, innovatie, en duurzaamheid - op het gedrag van onze medewerkers. Deze waarden zijn de basis van onze Koers 26; Samen bouwen aan het onderwijs van morgen. We verkennen met elkaar hoe deze principes zich vertalen in het dagelijks werk en gedrag van onze medewerkers en hoe dit bijdraagt aan de teamdynamiek en individuele prestaties. Door actieve gespreksvormen identificeren we gedragsvoorbeelden die aansluiten bij onze ambities en hoe deze verder ontwikkeld kunnen worden.
Het resultaat is een duidelijker beeld van het gewenste medewerkersprofiel, dat als leidraad kan dienen voor jou in het gesprek met jouw medewerkers. En het biedt input voor de ontwikkeling van academische programma's en HR-interventies.

 Monique Sinselmeijer

 Lavinia Jacobs-Scholte

Doe sessie 6: Duurzame inzetbaarheid

- Ingrid de Nie, Principal Consultant Inzetbaarheid en Mariska Lootsma, Accountmanager, beide werkzaam bij Robidus
In deze in deze actieve doe sessie dagen we jou uit meer inzicht te krijgen in de kenmerken van duurzame inzetbaarheid. Je gaat samen ontdekken wat voor jou persoonlijk belangrijk is op dit gebied. Het doel is om te verkennen hoe jij jouw werkzaamheden en de werkomgeving kunt verbeteren om niet alleen nu, maar ook in de toekomst, gezond, gemotiveerd en productief aan het werk te blijven. Je gaat aan de slag met het identificeren van mogelijke verbeteringen in je eigen situatie, waarna je actiepunten kunt formuleren die je mee kunt nemen naar je dagelijkse praktijk.

Ingrid de Nie

 Mariska Lootsma

Keuze gemaakt? Geef hier jouw Doe sessie door.