Nieuwe bazen bij College van Bestuur ASG en De Meergronden

29-01-2016

Drie  leerlingen van het Buitenhout College waren op donderdag 28 januari jl. voor één dag Baas bij de ASG. In het kader van de Baas van Morgen liepen Romy Fokker en Isabel Durand een dagje mee met rector Simone de Kruijk. Herbert Griffioen, lid van het CvB, stond zijn stoel af aan de ambitieuze Maurits Jansen.

Baas van Morgen is een initiatief van JINC. De non-profit organisatie helpt jongeren van 8 tot en met 16 jaar aan een kans op een betere toekomst. Met deze ‘super bliksemstage’ willen JINC en de deelnemende bedrijven kinderen laten zien hoe belangrijk een goede start op de arbeidsmarkt is voor het talent van morgen.

Pittige discussie
Romy vindt het heel interessant om de school van de andere kant, dus niet als leerling, te bekijken. Tijdens het PTA overleg (Programma van Toetsing en Afsluiting) ontdekken zij en Isabel hoe ingewikkeld het kan zijn om besluiten te nemen. Het overleg ging over hoe je de resultaten op de school kunt verbeteren en wat er anders zou kunnen in het examenjaar.  “Het was een pittige discussie en iedereen wilde bij zijn eigen standpunt blijven. We hadden niet eerder beseft dat er zoveel bij kwam kijken.”

Telefoon op de speaker
Simone de Kruijk, rector van De Meergronden: “Straks hebben we nog een groot overleg met het hele Management Team en alle coördinatoren en een overleg met de conrector. We moeten daarna snel naar het WTC, waar een TV opname is met alle rectoren van de Almeerse scholen. Spannend voor de meisjes om daar ook bij te zijn.” Simone geniet van haar dag met de twee bazen van morgen. “Ik werk heel transparant, en ik vind het ook niet meer dan logisch dat ik vandaag tijdens telefoontjes de speaker aanzet, dan kunnen ze meeluisteren.”

Laatkomers
Romy en Isabel zijn onder de indruk van alle verschillende werkzaamheden. “Het bij de deur staan om de “laatkomers” te verwelkomen, een rondleiding door de praktijklokalen van de Beroeps Gerichte Unit, de intensieve overleggen, én het gezellige koffiedrinkmoment met de dames van de kantine, het was allemaal even interessant en indrukwekkend. Een dag om niet snel te vergeten!”

“Grote baan”
Maurits Jansen (15) zit zelfverzekerd achter de grote vergadertafel  van Herbert Griffioen en geniet van het moment dat hij geïnterviewd wordt. “Ik merk dat ik er plezier in heb om leiding te geven, mensen aan te sturen en te bepalen wat ze moeten doen! Ik wil na mijn TL diploma ook door naar de havo en dan een HBO opleiding gaan doen. Herbert heeft een grote baan met enorm veel verantwoordelijkheden. Ik had niet verwacht dat vandaag er zó gevarieerd uit zou zien. Ik dacht dat ik de hele dag op kantoor zou zitten en saaie dingen zou doen!”

60 e-mails
“Ik zal je het beantwoorden van 60 e-mails besparen!” roept Herbert vanachter zijn bureau. Daar is Maurits wel blij mee. Het ondertekenen van brieven en alle administratie vindt hij het minst interessant. “Wat ik het leukst vind aan deze baan is het bezoek aan de verschillende scholen. Ik ben ook geïnterviewd door Echnaton FM, superleuk was dat!” Herbert voegt daaraan toe dat ze Queenie nog tegenkwamen, de baas van vorig jaar. “Hadden ze gelijk de gelegenheid wat ervaringen uit te wisselen!”

Niet veel stress
Deze dag ziet er niet anders uit dan andere dagen, legt Herbert uit. “Ik ga zoveel mogelijk op bezoek bij de scholen en mijn dag is van minuut tot minuut georganiseerd.” Maurits vraagt zich af of dit niet veel stress met zich meebrengt. “Dankzij de mensen om mij heen die alles goed regelen, heb ik daar geen last van,” lacht Herbert “maar ik heb er wel  bijna een half jaar voor nodig gehad om deze organisatie te leren kennen. Ik kan me voorstellen dat één dag ASG met alle indrukken, overleggen met verschillende mensen en schoolbezoeken voor Maurits overweldigend is!”

Nog snel even een hand geven
Voordat ze in haast vertrekken naar Het Palet, een basisschool waar de kinderen leren met behulp van Ipads, krijgt Maurits nog even snel de gelegenheid kennis te maken met de voorzitter van het CvB, Ingrid Verheggen, die toevallig met mensen van Windesheim in gesprek is. “Geef hun ook maar een hand Maurits,” lacht Herbert, “want bij deze mensen moet je zijn voor je HBO-opleiding!”